Dekbed onderhoud

Lang plezier hebben van uw dekbed? Wij hebben enkele tips voor u. Donzen dekbedden hebben niet veel verzorging nodig. Door uw dekbed dagelijks op te schudden en regelmatig te luchten, blijft de vulling los en fris.

dekbed luchten

Luchten en drogen? Ja!

Een donzen dekbed kunt u op een mooie, droge dag gerust buiten hangen. Houd er rekening mee dat het in de ochtend en avond vaak vochtiger is dan overdag wat niet goed is voor het dekbed. Leg het dekbed ook niet in de felle zon. Zon onttrekt vocht aan het dons en de veertjes. Deze verliezen hierdoor hun elasticiteit waardoor uw slaapgenot vermindert.
In de winter kunt u uw dekbed over de verwarming leggen. Maar let u wel op de temperatuur, deze mag niet hoger zijn dan lichaamstemperatuur!

Een donzen dekbed kunt u meestal in de wasmachine wassen

Wasmachine: ja of nee?

De meeste donzen dekbedden zijn in de machine te wassen als u zich aan de wasvoorschriften op het label houdt. Als deze vermelden dat een dekbed niet gewassen mag worden, doet u dat dan ook vooral niet!
Voor dekbedden die WEL gewassen mogen worden: in de wasmachine, drogen (eventueel met wat tennisballen in de machine) en opschudden, klaar! U kunt het reinigen van uw dekbed echter ook aan een vakman overlaten. Een overzicht van alle wasvoorschriften, inclusief uitleg, vindt u in onderstaande tabel.

wassymbolen dekbedden

Klik op de afbeelding om te vergroten

Een donzen dekbed wordt nooit mooier van reiniging. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te beperken.

Kloppen en zuigen? Nee!

Gebruik geen mattenklopper of stofzuiger om uw donzen dekbed op te schudden of van stof te ontdoen. Door de compactheid van het materiaal van de tijk zet er zich geen stof in vast. Lichtjes afborstelen af en toe is dan ook voldoende! Bij het kloppen of stofzuigen van de tijk kunnen poriën zich verwijden, waarna veren en dons uit de tijk zullen komen.

En dan nog dit ...

Een donzen dekbed is heerlijk om onder te liggen maar gaat u niet OP uw donzen dekbed liggen, dit komt de veerkracht van het dons niet ten goede.

Ga naar de veelgestelde vragen.

Kies in 4 stappen het juiste donzen dekbed

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donzen dekbed?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donzen dekbedden vergelijken