Dekbed soorten

Nederland werd vanaf 1970 een echt dekbedland. Van de volwassenen slaapt 45% onder een synthetisch dekbed, 30% onder een donzen dekbed en 10% onder een met wol gevuld dekbed.

Welke vulling voor uw dekbed?

Een goed matras, een passend kussen en een goed geventileerde kamer zijn de belangrijkste elementen voor een gezonde nachtrust. En een goed dekbed natuurlijk. Wij zijn enthousiast over donzen dekbedden maar natuurlijk zijn er ook andere materialen. Kijkt u even mee wat de voordelen van de verschillende vullingen zijn? Naast dons zijn dat wol, zijde, kapok en synthetische vezels.

Dons in hand

Dons

Een vulling van dons houdt lucht vast. Deze eigenschap maakt dons tot een prima vulling van dekbedden. Uw lichaam verwarmt de lucht tussen het dons en het dons houdt de warmte vast. Dons is er in verschillende kwaliteiten. Hoe groter de donsvlokken, hoe beter het isolatievermogen. Een donzen dekbed is met minimaal 65% dons gevuld. Naar onze smaak is dat percentage te laag voor een comfortabel donsdeken. Daarom bevatten onze dekbedden tenminste 90% dons.

Lees verder over verschillende soorten dons.

add_circle_outlineLicht
add_circle_outlineValt soepel
add_circle_outlineVochtregulatie
add_circle_outlineWasbaar
remove_circle_outlinePrijs

Wol

Nederland is van oudsher een ‘wollen deken’ land. Inmiddels slaapt bijna iedereen onder een dekbed. Ook wol heeft een isolerende functie en het absorbeert vocht. Wollen dekbedden worden tegenwoordig met vernieuwde technieken geproduceerd. Wie vroeger onder een wollen deken lag en terug verlangt naar wat meer gewicht om onder te slapen, zou een wollen dekbed van bijvoorbeeld TexelWool kunnen overwegen.

add_circle_outlineVochtregulatie
add_circle_outlineZelfreinigend
add_circle_outlineAnti-allergisch
remove_circle_outlineZwaar
remove_circle_outlineMeestal niet wasbaar

Zijde

Zijde is een natuurproduct dat heerlijk soepel valt. Vooral in de zomer is een zijden dekbed een goede keuze. Het grote verschil ten opzichte van dons is dat zijde niet erg uitzet. Een dekbed van zijde is dan ook een stuk minder dik dan een donzen dekbed.

add_circle_outlineValt soepel
add_circle_outlineVochtregulatie
add_circle_outlineLekker in de zomer
remove_circle_outlineWeinig volumineus
remove_circle_outlineNiet wasbaar

Kapok

Kapok

Kapok is een natuurvezel die gewonnen wordt uit de noot van de kapokboom. Uit de noot groeit een soort wattenbol, de kapok. Kapokvulling is comfortabel, stevig en vormvast. Kapok is goed ventilerend, het stoot vuil af en is vochtwerend. Als u het kapokdekbed regelmatig lucht, is het goed voor jarenlang slaapgenot. Kapok wordt overigens vaker als vulling voor het hoofdkussen gebruikt.

add_circle_outlineDuurzaam
add_circle_outlineVochtregulatie
remove_circle_outlineNiet wasbaar
remove_circle_outlinelastig verkrijgbaar

Synthetische vezels

Het basismateriaal voor synthetische vezels is aardolie. Een groot voordeel is dat synthetische dekbedden veel goedkoper zijn dan donzen, wollen of zijden dekbedden. Nadeel; synthetische vezels isoleren over het algemeen minder goed dan dons of wol en nemen ook minder vocht op. Er bestaan vele soorten synthetische vezels die verschillen in gewicht, isolerend vermogen, ventilatie en duurzaamheid.

add_circle_outlinePrijs
add_circle_outlineWasbaar
remove_circle_outlineVochtregulatie

Kies in 4 stappen het juiste donzen dekbed

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donzen dekbed?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donzen dekbedden vergelijken