Beddengoed

Een goede overtrek en een fijn hoeslaken dragen bij aan uw slaapgenot. Als u 8 uur slaapt, betekent dat 8 uur intensief contact met het beddengoed. Daarom is het belangrijk dat uw beddengoed fijn aanvoelt.

Om u te helpen bij het kiezen van het juiste beddengoed, hebben we enkele tips voor u op een rijtje gezet.

Waarop letten bij de aanschaf?

Kwalitatief hoogwaardig beddengoed is gemaakt van een stof die huidvriendelijk is en vocht opneemt zodat het dekbed en het matras tegen vocht beschermd worden. Daarnaast is het zaak dat het beddengoed eenvoudig te wassen is en toch lang mooi blijft. Belangrijk is ook dat de stof van uw overtrek goed ademt, zodat u niet al te snel gaat transpireren. Kiest u het juiste beddengoed, dat bevordert de slaap! Wij zijn met name enthousiast over beddengoed van katoen en linnen.

Voor welk seizoen zoekt u beddengoed?

Ieder seizoen heeft desgewenst overtrekken van een specifiek materiaal. Zo is flanel vanwege de pluizige zachte aard het meest geschikt voor de winter en linnen vanwege het verkoelende oppervlak het meest geschikt voor de zomer. Zoekt u beddengoed dat is geschikt is voor alle seizoenen dan bevelen wij katoen aan, perkal (crispy) of satijngeweven (glad en soepel).

Bed met wit beddengoed

Transpireert u snel?

Als u ’s nachts snel transpireert, kiest u dan voor beddengoed van perkal katoen of linnen. Deze materialen hebben een verkoelend effect.

Beddengoed en allergie

Heeft u last van allergieën? Kiest u dan beddengoed dat op 60° wasbaar is. Als u gevoelig bent voor de huisstofmijt adviseren wij het gebruik van een anti-acaria hoeslaken en een anti-acaria overtrek. Zo heeft u minder kans op slapeloze nachten door een verstopte neus, benauwdheid of andere vervelende klachten.

Heeft u een voorkeur voor een bepaald soort sluiting?

In Nederland loopt beddengoed meestal recht door. Praktisch als we zijn, noemen we dit een instopstrook. In Duitsland worden dekbedden over het algemeen niet ingestopt. Beddengoed moet daar ‘precies pas’ en zo praktisch mogelijk zijn, dus wordt het aangeboden met verschillende sluitingen – de knoopsluiting, de rits en de zogenaamde hotelsluiting. Bij de hotelsluiting wordt de stof aan het open uiteinde naar binnen gevouwen. De knoopsluiting en de rits spreken voor zich. Portolinen heeft een prachtige overtrek met rits, de kussenslopen zijn bij dit type voorzien van een hotelsluiting. Alle overtrekken van Graser Bettwäsche hebben een ritsje of knoopsluiting, en de kussenslopen ook. Wij vinden een ritsje handiger en minder kwetsbaar dan de knoopsluiting.

Onderhoud

Om u zo lang mogelijk van uw mooie beddengoed te laten genieten en de kleuren en motieven lang te laten schitteren, hierbij enkele tips. Let u daarnaast altijd goed op de onderhoudsinstructies op het etiket.

  • Wissel regelmatig uw beddengoed. Het hoeslaken wellicht wat vaker dan de overtrek.
  • Overtrekken en hoeslakens dienen op 40 graden gewassen te worden om alle bacteriën te doden. Kijk op het etiket als u uw beddengoed aanschaft of u daadwerkelijk op die temperatuur kunt gaan wassen.
  • Was uw beddengoed altijd binnenstebuiten (voor kleurbehoud) en sluit knopen of ritssluitingen.
  • Gebruik een mild wasmiddel of in het geval van witte hoeslakens een wasmiddel zonder optische witmakers.
  • Zorg ervoor dat uw wasmachine niet te vol zit en centrifugeer niet op de hoogste stand.
  • Vul uw droger niet te vol en laat het beddengoed niet volledig drogen. Strijken gaat zo veel makkelijker.

Modieus of van alle tijden?

Nieuwe patronen en nieuwe kleuren, de wereld van dekbedovertrekken is voortdurend in beweging. Ieder seizoen komen er weer veel nieuwe dessins. Toch kopen de meeste mensen overtrekken met een tijdloos design of neutrale kleuren als wit en grijs. Wij houden zelf vooral van mooie katoenen en linnen stoffen in wit, en bieden deze ook met name aan. Op verzoek kunnen we deze op maat gemaakt leveren.

Bekijk ons aanbod aan dekbedovertrekken.