Dons, donssoorten en veren

Lees hier meer over de voor- en nadelen van de verschillende soorten dons en de herkomst, zodat u de juiste vulling voor uw donzen dekbed kunt kiezen.

Dons of donsjes zijn schachtloze veerpluizen van de gans of de eend. Dons heeft een bijna onzichtbare kern. Aan deze kern zitten minuscule haartjes voorzien van kleine weerhaakjes. Deze weerhaakjes zorgen ervoor dat het dons gelijkmatig wordt verdeeld in de compartimenten zodat het dekbed u overal even goed verwarmt.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van dons?

Dons heeft twee eigenschappen die het dons zo geschikt maken als vulling voor uw donzen dekbed. Wie wil nu niet die hemelse slaapervaring beleven in een perfect en natuurlijk slaapklimaat?

Isolerende werking

Dons heeft een zeer hoge isolerende werking. De fijne vertakkingen van ieder individueel donsje omsluiten een relatief groot volume lucht. Deze “stilstaande lucht” heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Daarom verwarmt dons het lichaam zo heerlijk. Zelfs ijzige kou kan met dons succesvol worden tegengehouden.

Vochtregulerende werking

Dons heeft een goede vochtregulerende werking. Niet alleen mensen die aan reuma lijden, slapen het best in een warme en droge slaapomgeving. Dons absorbeert vocht goed en is ademend. Daardoor beschermt uw donzen dekbed u tegen afkoeling en overmatig transpireren.

Verschillende soorten en kwaliteiten dons in glazen potten

Dons of veren voor uw dekbed?

Naast dons kan een dekbed ook veren bevatten. Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een duidelijke kern waardoor de elasticiteit (en dus vulkracht) minder is. Dekbedden (en kussens) die naast dons ook met veren zijn gevuld, voelen hierdoor steviger aan dan dekbedden en kussens die alleen met dons zijn gevuld. Voor kussens kan dit als prettig ervaren worden. Voor dekbedden zien we een trend richting een zo hoog mogelijk donspercentage.

Het verschil tussen een donzen dekbed en een dons-veren dekbed

Het verschil tussen donzen dekbedden en dekbedden die gevuld zijn met veren is vastgelegd in de EU-norm DIN EN 13186:2004.

 • Een dekbed of kussen gevuld met veren

  Met veren gevulde dekbedden en kussens.

 • Donzen dekbed en donskussen

  Dekbedden en kussens, waarvan de vulling minstens 60% dons bevat.

Een donzen dekbed staat in kwalitatief opzicht in hoger aanzien dan een dekbed gevuld met veren.

Wat is beter: eendendons of ganzendons?

Een wijd verbreid misverstand: ganzendons zou beter zijn dan eendendons. Echter, een hoogwaardige kwaliteit eendendons is te verkiezen boven een minder hoogwaardige kwaliteit ganzendons.

Wat wel klopt: het isolatievermogen van ganzendons is iets hoger dan het isolatievermogen van eendendons (bij gelijkwaardige grootte heeft het eendendons 87% van het isolatievermogen van het ganzendons). Ook zijn de donspluizen van de gans over het algemeen groter dan die van de eend. Door deze aspecten is ganzendons meer gewild, en daardoor ook duurder, dan eendendons. Afhankelijk van de kwaliteit van het van het dons kan de prijs aanzienlijk variëren. Eiderdons is veruit het duurste dons.

Bij Donzendekbed.nl bieden we dekbedden aan die gevuld zijn met ganzendons en dekbedden die gevuld zijn met eendendons. Onze Duitse en Oostenrijkse ateliers gebruiken voornamelijk dons uit Europa, maar het dons komt in enkele gevallen ook uit Canada, en de eiderdons natuurlijk uit IJsland.

Poolse ganzendons of Hongaarse ganzendons?

De herkomst van het dons is op zich geen indicatie voor de kwaliteit van het dons. Het is niet zo dat dons uit een bepaald land beter is dan andere dons. Ook is dons uit koudere landen niet beter dan dons uit landen met een milder klimaat. Er is maar 1 maatstaf als het om de kwaliteit van het dons gaat, en dat is de vulkracht.

Is de kleur van dons een kwaliteitsfactor?

Er is witte, grijze en bruine dons. Deze kleuren hebben geen invloed op de kwaliteit van het dons. De populariteit van witte dons is dan ook met name gebaseerd op een psychologische factor: aan kleuren worden specifieke betekenissen gehangen en wit staat voor schoonheid en rust. Logisch dat wit het goed doet in de slaapkamer.

Daarnaast toch ook een praktische reden waarom wit het goed doet als vulling van het dekbed. Overtrekken (zeker de lichtere soorten) kunnen nog wel eens doorschijnen. Een compleet wit dekbed is dan een betere ondergrond dan een dekbed waar de grijze of bruine dons doorheen schemert.

Met betrekking tot de kwaliteit van uw slaap speelt de kleur van het dons geen enkele rol. Qua gewicht, isolatievermogen dan wel vulkracht is er weinig onderscheid tussen de verschillende kleuren. Voor kwaliteitsverschillen zou u eerder moeten kijken naar de verschillende varianten eendendons en ganzendons.

Eiderdons

De meest exclusieve donssoort is eiderdons. Dit is dons van de eidereend en wordt met name op IJsland gewonnen. Hier worden de eidereenden speciaal “gehouden”. Na de broedtijd worden de nesten handmatig van het eiderdons ontdaan (ongeveer 20 gram per nest). Vervolgens wordt het dons met de hand schoongemaakt en gewassen. Eiderdons is een zeer exclusief product; deze exclusiviteit komt tot uitdrukking in de prijs van de dekbedden.

Bolletje eiderdons in een hand

Eiderdons is altijd bruin van kleur.

Regelgeving donsvulling

Sinds 2001 is er in Europa regelgeving om de consument te informeren over de samenstelling van dons. De normering EN12934 is van toepassing op dekbedden en op kussens. De etiketten van dekbedden en kussens dienen onder andere de volgende informatie te bevatten:

 • – Herkomst
 • – Kleur van de vulling
 • – Verhouding dons/veren uitgedrukt in procenten
 • – Onderverdeling in klassen (van Klasse I tot Klasse V)
  • --> Klasse I: Uitsluitend nieuw dons en veren mogen verwerkt zijn
  • --> Klasse II: Gerecyclede dons en veren of andere vulmaterialen tot 15%
  • --> Klasse III: Percentage ‘vreemde’ vulling mag meer dan 15% zijn

Ter informatie

Dons wordt gekenmerkt als een duurzame vulling. De productie heeft de laagste impact op het milieu vergeleken met wol en synthetische vulling.Daarnaast is er door de hoge isolatiewaarde van dons de helft minder vulling nodig dan voor een synthetisch dekbed.

De dekbedden die wij aanbieden zijn gevuld met dons uit de hoogste klasse: Klasse I en bevatten minstens 90% dons. Wij vermelden altijd de vulkracht van het dons in onze dekbedden, in feite de enige objectieve maatstaf voor de kwaliteit van het dons.

Lees meer over de vulkracht van dons.