Dons, donssoorten en veren

Dons, ook wel donsjes genoemd, zijn schachtloze veerpluizen afkomstig van ganzen of eenden. Elk donsje heeft een bijna onzichtbare kern met kleine haartjes die weerhaakjes bevatten. Deze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het dons in de compartimenten van het dekbed, zodat u overal even warm blijft.

De belangrijkste eigenschappen van dons

Dons heeft twee unieke eigenschappen die het ideaal maken als vulling voor donzen dekbedden: isolatie en vochtregulatie. Deze eigenschappen zorgen voor een comfortabele slaapervaring en een natuurlijk slaapklimaat.

Isolerende werking

Dons heeft een uitstekende isolerende werking. De fijne vertakkingen van ieder donsje omsluiten een groot volume stilstaande lucht, die als een natuurlijke isolator werkt. Zo houdt dons warmte vast en beschermt het tegen kou, zelfs tijdens ijzige nachten.

Vochtregulerende werking

Dons biedt ook een goede vochtregulerende werking. Het neemt niet alleen vocht op maar is ook ademend, wat een comfortabel slaapklimaat bevordert. Door de ademende eigenschappen voorkomt dons zowel afkoeling als overmatige transpiratie, wat bijdraagt aan een rustgevende nachtrust.

Verschillende soorten en kwaliteiten dons in glazen potten

Een donzen dekbed of een dons-veren dekbed?

De EU-norm DIN EN 13186:2004 stelt eisen aan beddengoed gevuld met dons en veren. Voor de term “donzen dekbed” moet een dekbed minstens 60% dons bevatten. Producten die deze grens niet halen vallen in de categorie veren-gevulde dekbedden, die vaak zwaarder aanvoelen en steviger zijn door de structuur van veren.

Dons is licht en heeft een hoge vulkracht, wat zorgt voor uitstekende isolatie en een luchtig gevoel. Veren zijn steviger en geven meer ondersteuning, wat sommigen prettiger vinden. Bij dekbedden gaat de voorkeur echter vaak uit naar een hoog donspercentage voor optimaal comfort en isolatie.

Samengevat wordt een donzen dekbed gezien als een kwalitatief hoogwaardiger product in vergelijking met dekbedden die voor een groot deel met veren zijn gevuld.

90% of 100% dons?

Wij bieden donzen dekbedden met zowel 90% als 100% dons. Beide varianten zijn heerlijk comfortabel en isolerend, maar er zijn enkele verschillen om rekening mee te houden.

  • 90% dons betekent dat het dekbed voor 90% uit dons en voor 10% uit kleine veertjes bestaat. Dit zorgt voor een iets steviger en minder volumineus dekbed.
  • 100% dons bevat alleen dons zonder veertjes (of beter gezegd, een verwaarloosbaar percentage), wat resulteert in een nog luchtiger en zachtere vulling met een hoger isolerend vermogen.

Zoekt u het allerlichtste en meest luxe dekbed? Dan is een 100% donzen dekbed de beste keuze. Dit dekbed is niet alleen gevuld met de fijnste dons, maar wordt ook afgewerkt met de lichtste tijk. Dit zorgt voor de meest lichte en meest luchtige slaapervaring.

Bekijk onze collectie: 90% ganzendons en 100% ganzendons.

Eendendons of ganzendons, wat is beter?

Er is een veelvoorkomend misverstand dat ganzendons altijd beter is dan eendendons. De kwaliteit van dons wordt echter bepaald door de grootte van de donsvlokken en de vulkracht, niet alleen door de herkomst. Eendendons van hoge kwaliteit kan zelfs beter isoleren dan ganzendons van mindere kwaliteit.

Het belangrijkste verschil zit in de grootte van de donsvlokken. Eendendons heeft iets kleinere vlokken en biedt bij gelijke donsgrootte ongeveer 87% van het isolatievermogen van ganzendons. Omdat ganzendons over het algemeen grotere donsvlokken heeft, houdt het meer lucht vast en heeft het daardoor een iets beter isolerend vermogen. Dit verklaart waarom ganzendons vaak duurder is dan eendendons.

Eendendons is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een goed isolerend, licht en betaalbaar dekbed. Ganzendons biedt net wat meer warmte en volume, wat zorgt voor een luxueuzer en vaak duurzamer dekbed. Het meest exclusieve dons is eiderdons, afkomstig van de eidereend, dat bekend staat om zijn ongeëvenaarde isolatie en zachtheid.

In onze collectie vindt u met name dekbedden gevuld met ganzendons. Onze ateliers in Duitsland en Oostenrijk gebruiken voornamelijk Europees dons, met uitzondering van het zeldzame eiderdons, dat uit IJsland komt. Wilt u bewust kiezen voor dons met een transparante herkomst? Bekijk dan onze Downpass-gecertificeerde dekbedden, waarbij de herkomst volledig te herleiden is.

Poolse ganzendons of Hongaarse ganzendons?

Polen en Hongarije staan al eeuwenlang bekend om de productie van hoogwaardige ganzendons. Beide landen leveren dons van uitstekende kwaliteit, maar de herkomst op zich maakt geen verschil in eigenschappen.

De kwaliteit van ganzendons wordt niet bepaald door het land van herkomst, maar door de vulkracht, oftewel het vermogen om lucht vast te houden en warmte te isoleren. Dit hangt af van de selectie, verwerking en hoe de ganzen worden gehouden. In zowel Polen als Hongarije worden ganzen op een natuurlijke manier grootgebracht, wat resulteert in dons met een hoge vulkracht en een lange levensduur.

Hoewel soms wordt beweerd dat Hongaarse ganzendons groter of beter is, geldt dit niet als algemene regel. De variatie in dons binnen een land is groter dan het verschil tussen landen. Daarom is het belangrijk om bij de keuze voor een dekbed niet te kijken naar de herkomst, maar naar de kwaliteit en vulkracht van het dons.

Een dekbed gevuld met hoogwaardig ganzendons uit Polen of Hongarije biedt dezelfde voordelen: lichtgewicht, uitstekend isolerend en duurzaam. Kies daarom voor kwaliteit en niet alleen voor de naam van het land waar het vandaan komt.

Is de kleur van dons een kwaliteitsfactor?

Dons komt voor in kleuren zoals wit, grijs en bruin, maar de kleur beïnvloedt de kwaliteit of isolatie niet. De voorkeur voor wit dons is vaak psychologisch; wit straalt rust en frisheid uit en past goed in een slaapomgeving.

Er is ook een praktische reden waarom wit dons populair is: lichte dekbedovertrekken kunnen doorschijnen, waardoor wit dons esthetisch aantrekkelijker is. Voor de slaapkwaliteit maakt de kleur echter geen verschil.

Eiderdons

Het meest exclusieve dons is eiderdons, afkomstig van de eidereend in IJsland. Na het broedseizoen worden nesten handmatig ontdaan van eiderdons, waarbij ongeveer 20 gram dons per nest wordt verzameld. Dit dons wordt zorgvuldig gereinigd om de kwaliteit en zachtheid te behouden.

Door de beperkte beschikbaarheid en het handmatige verzamelproces is eiderdons zeldzaam en luxueus. Dit vertaalt zich in de prijs, aangezien dekbedden gevuld met eiderdons als het ultieme in comfort en warmte worden beschouwd.

Bolletje eiderdons in een hand

Eiderdons heeft altijd een natuurlijke bruine kleur.

Regelgeving donsvulling

Sinds 2001 zijn er in Europa regels om consumenten goed te informeren over de samenstelling van dons in dekbedden en kussens. De norm EN12934 vereist dat etiketten duidelijk informatie geven over:

  • – Herkomst van het dons
  • – Kleur van de vulling
  • – Verhouding tussen dons en veren in procenten
  • – Klasse-indeling, van Klasse I tot Klasse V
    • --> Klasse I: Alleen nieuw dons en veren toegestaan
    • --> Klasse II: Tot 15% gerecyclede dons en veren of andere vulmaterialen
    • --> Klasse III: Meer dan 15% ‘vreemde’ vulling toegestaan

Kies voor dons

Dons is niet alleen comfortabel en warm, maar ook een duurzame keuze. De productie van dons heeft een lagere impact op het milieu dan synthetische materialen of wol. Omdat dons goed isoleert, is er minder vulling nodig om hetzelfde warmtecomfort te bereiken als bij synthetische dekbedden, wat het lichter en efficiënter maakt.

Onze dekbedden bevatten dons van de hoogste kwaliteit: Klasse I, met minimaal 90% zuiver dons. Om de kwaliteit te waarborgen, vermelden we altijd de vulkracht van het dons – een objectieve maat voor de veerkracht en isolerende eigenschappen die zowel warmte als comfort bieden.