Een donzen dekbed bijvullen?

Een dekbed dat in cassettes (vierkante vlakken) gestikt is, kan niet opnieuw gevuld worden. ‘Helaas’ zijn de meeste donzen dekbedden tegenwoordig op deze wijze vervaardigd.

Als je deze dekbedden opnieuw wenst te vullen, dienen de stiknaden losgemaakt te worden worden waardoor de tijk niet meer donsdicht is.

Ook een dekbed met een tijk die bijna versleten is, kan niet meer bijgevuld worden. De investering is te groot en weegt niet op tegen het risico dat het dekbed op korte termijn niet meer donsdicht zal zijn.

Het is wel mogelijk om de buitenste vlakken aan de zijkant en de bovenkant van het dekbed te vullen. En dekbedden die in punten of banen gestikt zijn, kunnen ook bijgevuld worden.

nieuwe dons

Dus, is het mogelijk om bij te vullen?

Het antwoord is ja, maar bij de meeste moderne dekbedden is het niet mogelijk om deze geheel van nieuwe dons te voorzien.

Wat houdt het bijvullen van een donzen dekbed in?

Wat verstaan we eigenlijk onder het bijvullen van een donzen dekbed? Tot dit proces horen:

  • – Het leeghalen van het dekbed
  • – Het wassen van de tijk
  • – Het sorteren van de goede donsvlokken
  • – Het wassen van het dons
  • – Het aanvullen van het dons
  • – Het vullen van de tijk

Kosten

De kosten voor het bijvullen van een dekbed hangen af van de grootte van het dekbed, de hoeveelheid dons die eventueel toegevoegd moet worden en de de kwaliteit dons die u wenst. Het dekbed zal naar onze collega’s in Duitsland gezonden dienen te worden voor een prijsopgave. In de praktijk blijkt overigens dat het voor eiderdons dekbedden wel loont, maar dat voor ‘gewone’ donzen dekbedden het reinigen, toevoegen van dons en de nieuwe tijk vullen op dezelfde kosten neerkomt als de prijs van een nieuw dekbed.