Een donzen dekbed bijvullen?

Een dekbed dat in cassettes (vierkante vlakken) is gestikt, kan helaas niet in zijn geheel opnieuw worden gevuld. De meeste donzen dekbedden worden tegenwoordig op deze manier vervaardigd. Als u deze dekbedden opnieuw wilt vullen, moeten de stiknaden worden losgemaakt, waardoor de tijk niet langer donsdicht is.

Het is echter mogelijk om de buitenste vlakken aan de zijkant en de bovenkant van het dekbed bij te vullen. De vakken aan de bovenkant zijn vaak onderhevig aan druk en transpiratievocht door het klemmen onder de arm, terwijl de vakken aan de onderkant lijden door de druk die ontstaat bij het instoppen. Deze vlakken hebben vaak het meest te lijden en kunnen daarom baat hebben bij bijvullen.

nieuwe dons

Daarnaast kan een dekbed met een bijna versleten tijk evenmin worden bijgevuld. De investering is te groot en staat niet in verhouding tot het risico dat het dekbed op korte termijn niet meer donsdicht zal zijn.

Dus, is het mogelijk om bij te vullen?

Het antwoord is ja, maar bij de meeste moderne dekbedden is het niet mogelijk om deze geheel van nieuwe dons te voorzien.

Wat houdt het bijvullen van een donzen dekbed in?

Wat verstaan we eigenlijk onder het bijvullen van een donzen dekbed? Tot dit proces behoren:

  • Het leeghalen van het dekbed
  • Het wassen van de tijk
  • Het sorteren van de goede donsvlokken
  • Het wassen van het dons
  • Het aanvullen van het dons
  • Het vullen van de tijk

Kosten

De kosten voor het bijvullen van een dekbed hangen af van de grootte van het dekbed, de hoeveelheid dons die eventueel toegevoegd moet worden en de kwaliteit dons die u wenst. Het dekbed zal naar onze collega’s in Duitsland gezonden dienen te worden voor een prijsopgave. In de praktijk blijkt overigens dat het voor eiderdons dekbedden wel loont, maar dat voor ‘gewone’ donzen dekbedden het reinigen, toevoegen van dons en de nieuwe tijk vullen niet veel goedkoper is dan een nieuw dekbed.