Donzen dekbed advies in vier stappen

Op zoek naar het perfecte donzen dekbed? Ontdek met ons advies in vier eenvoudige stappen hoe u het ideale donzen dekbed kiest dat aan al uw wensen voldoet. Van het selecteren van de juiste maat en warmteklasse tot het begrijpen van de verschillende kwaliteiten, wij bieden u alle informatie die u nodig heeft om een geïnformeerde keuze te maken.

Elke stap in ons adviesproces belicht de cruciale aspecten die u moet overwegen bij het kiezen van uw donzen dekbed. Door onze gids te volgen, leert u de essentiële kwaliteitskenmerken van donzen dekbedden kennen en ontdekt u wat echt belangrijk is voor uw slaapcomfort.

Dekbedmaat bepalen

Eenpersoons of tweepersoons?

Allereerst dient u te beslissen of u een eenpersoons donzen dekbed dan wel een tweepersoons dekbed wilt. Het voordeel van een tweepersoons dekbed is de gezelligheid en de warmte van de partner.

Als u voor 2 eenpersoons dekbedden kiest, geeft u aan dat u rustiger slaapt onder een eenpersoons dekbed (u hoeft ’s nachts niet te strijden om een deel van het dekbed).

Bijkomend voordeel van 2 eenpersoons dekbedden: u kunt onder een dekbed liggen dat aan uw eigen warmtebehoefte voldoet. Een kouwelijke partner betekent in dat geval niet dat u ook het hele jaar onder een (te) warm dons dekbed hoeft te liggen.

Een echtpaar in bed

Lengte en breedte

De standaard breedtemaat voor een eenpersoonsdekbed is 140cm. Voor een tweepersoonsdekbed zijn de standaard breedtematen 200cm en 240cm. Daarnaast zijn er ook de wat minder gebruikelijke breedtematen 160cm (eenpersoons) en 260cm (tweepersoons).

De lengte: Voor de lengte van uw donzen dekbed neemt u als uitgangspunt uw lichaamslengte. Het is heel eenvoudig: als u langer bent dan 180cm, dan kunt u het beste kiezen voor een lengtemaat van 220cm.

De breedte: De standaardbreedte voor een eenpersoonsdekbed is 140cm. Als uw lichaamsomvang meer dan 100cm is, kiest u dan voor een dekbed van 160cm breed. Houd er wel rekening mee dat overtrekken iets lastiger te verkrijgen zijn in dit formaat.

Bij het kiezen van een tweepersoonsdekbed is het cruciaal om een maat te selecteren die aan beide zijden royaal over de rand van het matras valt. Indien u twijfelt tussen twee maten, raden we aan om de ruimere optie te kiezen. Zo bent u gegarandeerd van optimale bedekking en comfort gedurende de nacht.

Ontdek het ideale formaat voor uw tweepersoonsdekbed op onze specifieke dekbedmaten pagina.

Pragmatische overwegingen

Bent u pragmatisch ingesteld? Richt u zich op de afmeting van uw beddengoed of de grootte van uw wasmachine. Wat betreft het beddengoed, het voordeel is duidelijk: u kunt het dekbed direct gebruiken zonder dat u niewe overtrekken hoeft te kopen.

De wasmachine bepaalt maximale grootte/zwaarte van uw dekbed, mocht u overwegen uw donzen dekbed zelf te wassen. Hoe groter en warmer het dekbed, hoe meer water het zal opnemen. Door het gewicht neemt de fysieke belasting van de wasmachine toe, evenals de belasting van het dekbed. Beide kunnen problemen veroorzaken, die vermeden kunnen worden door het inschakelen van een gespecialiseerde wasserette. Kent u geen specialist, we helpen u graag door uw dekbed naar onze collega’s in Duitsland te sturen of u het adres hiervan te geven. Zij vervaardigen en reinigen al meer dan 100 jaar donzen dekbedden en kussens.

Uw dekbed op maat

Onze ateliers bieden ook de mogelijkheid om uw dekbed te vervaardigen naar individuele wensen. Dit is zeker interessant voor mensen met een lichaamslengte van 200 cm of meer. Zij hebben een extra langdekbed nodig. Wenst u een speciale maat? Dan kunt u op onze pagina over dekbedmaten ontdekken hoe u een individuele oplossing van ons kunt krijgen.

Warmteklasse

Ervaart u het snel warm of heeft u het juist snel koud? Afhankelijk van uw slaapomgeving en persoonlijke voorkeur, kan de keuze van een dekbed essentieel zijn voor uw comfort. Te warm slapen kan onaangenaam zijn, maar koude nachten zijn nog ongemakkelijker. Bij twijfel tussen twee dekbedden adviseren we de warmere optie te kiezen.

In Nederland hanteren we een systeem van vier warmteklassen voor dekbedden:

Daarnaast bieden we ook het extra warme WinterPlus dekbed aan.

Gebruik de volgende richtlijnen om het juiste dekbed te kiezen, gebaseerd op de temperatuur in uw slaapkamer:

  • Slaapkamertemperatuur hoger dan 21°C: Zomerdekbed.
  • Slaapkamertemperatuur tussen 18° en 21°C: All Year Light dekbed.
  • Slaapkamertemperatuur tussen 15° en 17°C: All Year dekbed.
  • Slaapkamertemperatuur minder dan 15°C: Winterdekbed of WinterPlus.

Voor een keuze die perfect aansluit bij uw lichaamsgewicht en de temperatuur van uw slaapkamer, bezoek onze informatiepagina over dekbed warmteklassen.

Kwaliteit van het dons

De kwaliteit van het dons (uitgedrukt in vulkracht) is net zo belangrijk als de hoeveelheid dons waaronder u slaapt. De verwende slaper slaapt het liefst onder een licht dekbed dat goed warm houdt, daarom leveren wij uitsluitend donskwaliteit 90/10 (90% dons en 10% veertjes) of hoger.

De kwaliteit van het dons (uitgedrukt in vulkracht) is net zo belangrijk als de hoeveelheid dons waaronder u slaapt. De verwende slaper slaapt het liefst onder een licht dekbed dat goed warm houdt, daarom leveren wij uitsluitend donskwaliteit 90/10 (90% dons en 10% veertjes) of hoger.

Hoe hoger de kwaliteit van de dons, des te meer warmte blijft behouden onder uw dekbed bij hetzelfde vulgewicht. De kwaliteit van de dons wordt bepaald door de grootte en elasticiteit van de donsveer. Dit wordt uitgedrukt in vulkracht.

Vulkracht is een objectieve maatstaf. Dit betekent dat u geen gespecialiseerde kennis nodig heeft over de verschillende eigenschappen van eenden- of ganzendons, maar kunt vertrouwen op de aangegeven vulkracht.

Wilt u meer lezen over vulkracht of donssoorten?

Een donsje aan een veertje

Kwaliteit van de tijk

De tijk is het omhulsel van uw dekbed. De meest gebruikte stof voor een tijk is katoen. Als je katoen fijn weeft, laat het geen dons door, maar wel lucht voor de ventilatie. Een katoenen tijk is daarom ideaal om dons in te vatten. Belangrijk is dat de tijk zowel sterk als lekker licht is. U wilt immers dat het dekbed soepel om uw lichaam valt.

De kwaliteit wordt weergegeven met de Nm-waarde: het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Hoe fijner het garen hoe hoger de Nm-waarde. Onze tijken worden gefabriceerd in kwaliteitsklassen tussen Nm 100 en Nm 270. Wanneer u kiest voor een tijk met een hoge Nm waarde (Nm 150 en hoger), koopt u dan ook een hoogwaardige dekbedovertrek. Als u een te eenvoudige overtrek kiest, wordt de kwaliteit van uw dekbed teniet gedaan door de kwaliteit van uw overtrek.

Uitgebreidere informatie vindt u op de pagina over tijken.

In 4 stappen naar een donzen dekbed

Nuttige informatie voordat u een donzen dekbed aanschaft:

  1. Maat: Kiest u voor een 1- of voor een 2-persoonsdekbed?
  2. Warmteklasse: In welk seizoen gaat u het dekbed gebruiken?
  3. Vulkracht: Welke kwaliteit dons kiest u?
  4. Tijk: Welke kwaliteit tijk kiest u?