Donzen dekbed onderhoud

Het is heerlijk om onder een goed donzen dekbed te liggen: licht, warm en comfortabel. Om langdurig van uw dekbed te genieten, hebben wij een aantal handige tips voor u. Wees gerust, donzen dekbedden hebben gelukkig niet veel verzorging nodig.

Donzen dekbed in het raamkozijn om te luchten

Luchten en drogen

Regelmatig luchten houdt uw dekbed fris en de vulling luchtig. Doe dit bij voorkeur bij droog weer. Als u uw donzen dekbed goed lucht en opschudt, wordt de vulling weer lekker luchtig. Lucht fungeert als een klimaatbuffer in het dekbed. Daarom wordt dagelijks luchten en opschudden ten zeerste aanbevolen.

Let op: direct zonlicht onttrekt te veel vocht aan het dons en de veren, waardoor ze hun elasticiteit verliezen en het slaapcomfort geleidelijk afneemt. Hang uw donzen dekbed dus niet in de zon! In de winter kunt u uw donzen dekbed op een verwarming leggen die maximaal 37°C is. Bij hogere temperaturen bestaat het risico op verlies van elasticiteit, net zoals bij blootstelling aan de zon.

Een donzen dekbed kunt u meestal in de wasmachine wassen

Uw donzen dekbed wassen

Door transpiratievocht zetten zouten zich af in het dekbed, waardoor het dons in kracht afneemt, het gewicht verhoogt en het vermogen om te verwarmen vermindert. Het is daarom belangrijk om uw dekbed goed te onderhouden en op de juiste manier te wassen.

Voor een goede verzorging is het voldoende om het dekbed dagelijks na het opstaan goed te luchten. Voor een hygiënisch behoud en om huisstofmijten te minimaliseren, raden we aan om uw donzen dekbed iedere 3 à 5 jaar te wassen (afhankelijk van of u het dekbed het hele jaar of een deel daarvan gebruikt). Donzen kussens kunt u jaarlijks wassen.

Een goed donzen dekbed kunt u in de wasmachine wassen. Alle donzen dekbedden uit ons assortiment kunnen dan ook worden gewassen. Het wassen in de wasmachine is voor een donzen dekbed echter wel een delicate operatie. Wij raden u aan om dit door een specialist te laten verrichten, aangezien een te hoge temperatuur, te hoge druk, een te agressief wasmiddel of niet voldoende drogen de kwaliteit van het dons negatief kunnen beïnvloeden.

Een donzen dekbed wordt nooit mooier door reiniging. Te vaak wassen is dan ook niet aan te raden.

wassymbolen dekbedden

Wasinstructies

 • Controleer het dekbed voor het wassen op scheuren of gaten. In dat geval heeft het dekbed meer onderhoud nodig.
 • Selecteer een fijnwasprogramma op 30°C of een wolwasprogramma op 30 tot 40 graden Celsius.
 • Om huisstofmijten te doden, was het dekbed op 60 graden Celsius met het meest delicate programma om het dons niet te beschadigen.
 • Gebruik slechts 1/3 van de normale hoeveelheid fijnwasmiddel of donswasmiddel. Gebruik geen wasverzachter (het dons zal verkleven).
 • Kies ervoor om op lage snelheid te centrifugeren.
 • Droog uw donzen dekbed in de droger op het programma “extra droog” of iets dergelijks. Doe twee tot drie schone tennisballen (of bijvoorbeeld schone gympen) in de droger om de vulling goed los te maken.
 • Na het drogen controleren of het dekbed helemaal droog is, anders wederom in de droger.

Als het wasvoorschrift vermeldt dat een dekbed niet gewassen mag worden, doe dit dan ook vooral niet!

Was uw donzen dekbed niet te vaak

Tijdens de reiniging van dons in het atelier wordt ervoor gezorgd dat het dons een vetrestpercentage van minimaal 0,7% en maximaal 2% behoudt. Bij een lager percentage wordt het dons kwetsbaar; bij een hoger percentage kan het onaangenaam gaan ruiken. Een juist vetrestpercentage zorgt ervoor dat het dons stevig en elastisch blijft en goed vocht kan opnemen en afgeven. Daarom is het belangrijk om uw donzen dekbed zo min mogelijk te wassen, omdat wassen het vetrestpercentage kan verlagen.

Was liever de overtrek wat vaker. Dit is immers de hygiënische buffer tussen u en het dekbed. Door de overtrek wat vaker te reinigen, heeft uw dekbed minimaal te lijden. Een bijkomend voordeel: uw overtrek wassen is een stuk eenvoudiger dan uw dekbed reinigen.

Het reinigen van een eiderdons dekbed

Eiderdons heeft een andere structuur dan ganzendons. Beide donssoorten isoleren weliswaar door het principe dat de lucht wordt vastgehouden door de luchtkamers in het dons. Echter, de luchtkamers zijn bij eiderdons veel kleiner. Hierdoor is eiderdons gevoeliger voor verkleving van het dons dan andere donssoorten, en is het reinigen van een eiderdons dekbed nog moeilijker dan de reiniging van een ganzendons dekbed.

Meer nog dan bij het wassen van een ganzendons dekbed raden wij aan om een eiderdons dekbed door een ervaren expert te laten reinigen. De kosten hiervoor zijn slechts een fractie van de kosten voor een nieuw dekbed van deze kwaliteit.

Wasservice

Wij raden aan uw donzen dekbed elke 3-5 jaar (afhankelijk van het gebruik) volledig te laten wassen. Onze collega’s in Duitsland doen dit al 3 generaties lang. Zij hebben hiervoor speciale was- en droogapparatuur en uiteraard wordt hiervoor een speciaal wasmiddel (zonder geur!) gebruikt.

Werkwijze:

 1. U koopt deze dienst via onze webshop, inclusief verzendkosten.
 2. Wij sturen u dan direct een verzendlabel per e-mail toe.
 3. Nadat wij uw donzen dekbed(den) hebben ontvangen, controleren wij deze. Mocht er iets onduidelijk zijn, nemen wij contact met u op.
 4. Uw donzen dekbed wordt in onze wasserij zorgvuldig gewassen en gedroogd.
 5. Wij sturen uw donzen dekbed per DHL weer naar u terug.

Vlekken

Vlekken zoals bloed, zweet, enz. gaan helaas bij een volledige wasbeurt niet volledig weg. De vuilresten worden weliswaar uitgewassen, maar de verkleuring blijft.

Een volledige wasbeurt is zeer geschikt om de levensduur van bijvoorbeeld een dekbed te verlengen, omdat zweet, zouten en vetten uit de tijk worden gewassen. Bij regelmatig wassen wordt de tijk minder snel kwetsbaar wat de kans op gaten en scheuren verminderd.

En dan nog dit…

De isolatiecapaciteit van een donzen dekbed wordt bepaald door de hoeveelheid dons waarmee het gevuld is en de kwaliteit (de vulkracht) van het dons. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het dons. Probeer daarom alle vormen van druk op uw dekbed te vermijden. Dit geldt ook voor het onder de arm klemmen van het dekbed (het dons lijdt onder druk en transpiratievocht) of het instoppen van het dekbed tussen uw matras en het voeteneinde.