Het onderhoud van uw donzen dekbed

Het is natuurlijk heerlijk om onder een goed donzen dekbed te liggen. Het is namelijk uiterst licht en heerlijk warm. Wilt u lang plezier hebben van uw dekbed dan hebben wij een paar tips voor u. Weest u gerust, gelukkig hebben donzen dekbedden niet veel verzorging nodig.

Donzen dekbed in het raamkozijn om te luchten

Verleng de levensduur van uw donzen dekbed

Wilt u zo lang mogelijk plezier hebben van uw nieuwe donzen dekbed? Dan willen we u graag enkele belangrijke tips geven.

Vermijd druk

Donzen dekbedden staan bekend om hun uitstekende isolerende eigenschappen, die gebaseerd zijn op de vulkracht van het dons. Het dons kan zich volledig ontplooien en isoleren wanneer het niet onder druk staat. Daarom is het raadzaam om niet op het dekbed te gaan liggen of het op andere manieren samen te drukken om de optimale isolerende werking te behouden. Door druk te vermijden, kan worden gegarandeerd dat het donzen dekbed zijn isolerende eigenschappen behoudt.

Luchten en drogen

Donzen dekbedden zijn gemakkelijk te onderhouden. Door uw donzen dekbed regelmatig te luchten, blijft het droog, ruikt het fris en behoudt het zijn vulkracht. Natuurlijk moet het luchten gebeuren bij droog weer.

Als u uw donzen dekbed goed lucht en opschudt, wordt de vulling weer lekker luchtig. Lucht fungeert als een klimaatbuffer in het dekbed. Daarom wordt dagelijks luchten en opschudden ten zeerste aanbevolen.

Direct zonlicht onttrekt te veel vocht aan het dons en de veren, waardoor ze hun elasticiteit verliezen en het slaapcomfort geleidelijk afneemt. Hang uw donzen dekbed dus niet in de zon!

In de winter kunt u uw donzen dekbed op een maximaal 37°C warme verwarming leggen. Bij hogere temperaturen bestaat het risico van verlies van elasticiteit, net zoals bij blootstelling aan de zon.

Een donzen dekbed kunt u meestal in de wasmachine wassen

Uw donzen dekbed wassen: ja of nee?

Een donzen dekbed kunt u meestal in de wasmachine wassen. Alle donzen dekbedden uit ons assortiment kunnen worden gewassen. Het wassen in de wasmachine is voor een donzen dekbed echter wel een delicate operatie. Wij raden u aan om dit door een specialist te laten verrichten, aangezien een te hoge temperatuur, te hoge druk, een te agressief wasmiddel of niet voldoende drogen de kwaliteit van het dons negatief kunnen beïnvloeden. De meeste donzen dekbedden zijn overigens wel in de machine te wassen als u zich aan de wasvoorschriften op het label houdt, maar het is wel belangrijk dat de trommel groot genoeg is.

Een donzen dekbed wordt nooit mooier van reiniging. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te beperken.

wassymbolen dekbedden

Onze wasinstructies

  • Selecteer een fijnwasprogramma op 30°C.
  • Gebruik slechts 1/3 van de normale hoeveelheid fijnwasmiddel of speciaal wasmiddel.
  • Gebruik geen wasverzachter (het dons zal verkleven).
  • Laat het dekbed op lage snelheid centrifugeren.
  • Plaats het dekbed in de droger (kies het programma “extra droog” of iets dergelijks).
  • Het droogproces wordt versneld en het resultaat is veel mooier als u een paar schone tennisballen (of bijvoorbeeld schone gympen) in de trommel legt.
  • Na het drogen controleren of het dekbed helemaal droog is, anders wederom in de droger.

Als het wasvoorschrift vermeldt dat een dekbed niet gewassen mag worden, doet u dat dan ook vooral niet!

Een donzen dekbed wordt nooit mooier van een wasbeurt. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te beperken. De eerste keer na 3-4 jaar, daarna alle 2-3 jaar

Waarom dient u een donzen dekbed niet te vaak te wassen?

Tijdens de reiniging van dons wordt er onder andere op gelet dat het dons een vetrestpercentage van minimaal 0,7% en maximaal 2% bevat. Bij een lager percentage wordt het dons kwetsbaar, bij een hoger percentage zou het dons onaangenaam kunnen ruiken. Door een juist vetrestpercentage blijft het dons stevig en elastisch, en is het goed in staat vocht op te nemen en weer af te geven. Om deze reden dient u een donzen dekbed zo weinig mogelijk te wassen; wassen kan namelijk het vetrestpercentage verlagen.

Wast u liever de overtrek wat vaker. Dit is immers de hygiënische buffer tussen u en het dekbed. Door de overtrek wat vaker te reinigen, heeft uw dekbed minimaal te lijden. Een bijkomend voordeel: uw overtrek wassen is een stuk eenvoudiger dan uw dekbed reinigen.

Het reinigen van een eiderdons dekbed

Eiderdons heeft een andere structuur dan ganzendons. Beide donssoorten isoleren weliswaar door het principe dat de lucht vastgehouden wordt door de luchtkamers in het dons. Echter, de luchtkamers zijn bij eiderdons veel kleiner. Hierdoor is eiderdons gevoeliger voor verkleving van het dons dan andere donssoorten, en is het reinigen van een eiderdons dekbed nog moeilijker dan de reiniging van een donzen dekbed.

Bij het wassen van een eiderdons dekbed gelden dezelfde tips als bij het reinigen van een ganzendons dekbed. Alleen ligt het wassen van een eiderdons dekbed nog iets gevoeliger, niet in de laatste plaats door de waarde van het eiderdons dekbed. Denkt u goed na over uw ervaring met het wassen van een eiderdons dekbed voordat u hieraan begint.

Meer nog dan bij het wassen van een ganzendons dekbed raden wij aan om een eiderdons dekbed door een ervaren expert te laten reinigen. De kosten hiervoor zijn slechts een fractie van de kosten voor een nieuw dekbed van deze kwaliteit.

Het belangrijkste aspect met betrekking tot het onderhoud van uw dekbed: regelmatig opschudden en luchten zodat het dons lekker luchtig in de tijk zit. Zo behoudt het dekbed haar oorspronkelijke isolatiecapaciteit.

En dan nog dit …

De isolatiecapaciteit van een donzen dekbed komt voort uit de hoeveelheid dons waarmee het dekbed gevuld is, en de kwaliteit (de vulkracht) van het dons. Hoe hoger de vulkracht, des te beter het dons. Als u op uw dekbed gaat liggen in plaats van onder het dekbed, zal dit de vulkracht van het dons negatief beïnvloeden. Probeert u derhalve om (alle vormen van) druk op uw dekbed te vermijden.

Ga naar de veelgestelde vragen.