Donzen hoofdkussen advies

Bent u een buikslaper, een rugslaper of een zijslaper? Bij iedere houding past een ander kussen. Alleen met een voor u geschikt kussen blijven de nekwervels een rechte lijn vormen met de rugwervels. Geen druk op de nek betekent beter slapen, dat spreekt voor zich! Op deze pagina informeren wij u over slaaptypes en de kussens die daarbij horen. Uiteraard dient u ook uw eigen wensen met betrekking tot een donzen kussen of een veren kussen toe te voegen aan de hieronder genoemde elementen.

Op basis van het vulgewicht van het kussen en de verhouding tussen dons en veren kunt u inschatten welk type kussen het meest geschikt is voor u.

Gestapelde donzen hoofdkussens

Dons of veren in uw hoofdkussen?

Waar gaat uw voorkeur naar uit? Zacht en niet te hoog? Hard en juist wel hoog? Of iets daar tussenin? Dat zijn de keuzes die u heeft als het om een kussen gaat.

Dons heeft geen duidelijke kern: het zijn zachte kernen met daaraan zeer zachte haartjes (baarden). Veren hebben daarentegen wél een duidelijke kern, namelijk de schacht, met daaraan vast de baarden. Dit maakt een veert(je) steviger dan een donsje. De hardheid van de schacht en baarden geven kussens gevuld met veren meer steun, terwijl met dons gevulde kussens vooral comfortabel en zacht zijn.

Het vulgewicht

Het vulgewicht van een kussen is het totale gewicht aan dons en veertjes. Hoe ‘zwaar’ een kussen gevuld wordt, heeft te maken met de verhouding tussen dons en veren.

Voor 90/10 kussens (90% dons, 10% veren) wordt gekozen voor een laag vulgewicht. Dons weegt namelijk niet veel en vult wel erg uit. De 90/10 kussens zijn over het algemeen voor buikslapers en zij die hun kussen graag zacht en/of laag willen hebben.

De 10/90 kussens (10% dons, 90% veren) daarentegen hebben meestal een hoog vulgewicht, veren wegen immers een stuk meer dan dons en vullen minder uit. Het lagere volume van veren wordt gecompenseerd door er simpelweg meer in te doen. Omdat veren meer ondersteuning bieden, zijn 10/90 kussens geschikt voor slapers die veel ondersteuning nodig hebben (met name zijslapers).

40-60, 50-50 en 60-40 kussens hebben een gemiddeld vulgewicht. Deze kussens zijn met name geschikt voor rugslapers.

Meisje met dons en veren

De buikslaper

De buikslaper heeft de minste ondersteuning nodig van alle slaaptypes. Buikslapers kunnen soms zelfs zonder hoofdkussen. Dunne en zachte kussens die naar wens kunnen worden gevormd zijn het meest geliefd, want de buikslaper houdt het kussen over het algemeen vast in de armen en slaapt zodoende deels op het kussen en deels op de armen. Wij adviseren de buikslaper een hoofdkussen met een laag vulgewicht (maximaal 700 gram) en een hoog percentage dons. Bent u op zoek naar de meest zachte en minst hoge kussens, dan bevelen wij de kussens van Kauffmann en Falkenreck aan.

De zijslaper

De zijslaper heeft het hoogste en meestal ook het hardste kussen nodig. Dit komt doordat de zijslaper de grootste afstand moet overbruggen tussen het hoofd en het matras, namelijk de hele breedte van de schouder. Als we het over donzen kussens hebben, raden we de zijslaper aan om minstens 70% veren te kiezen. Deze kussen bieden voldoende ondersteuning en nemen ook niet zo snel in volume – en dus ondersteuningsvermogen – af. Vulgewichten van deze kussens variëren van 800 tot 1100 gram. Hoe hoger dit vulgewicht, hoe hoger het kussen.

Bent u geïnteresseerd in extra gevulde kussens? Het atelier van Dickenbergh vult uw kussen met de hoeveelheid dons en veren die u wenst.

De rugslaper

De rugslaper heeft een kussen nodig dat qua dikte en hardheid het midden houdt tussen de zachte kussens voor de buikslaper en de harde kussens voor de zijslaper. Wij raden 50% dons en 50% veren aan, dan wel 40-60 of 60-40 als u iets harder of iets zachter wenst.

De levensduur van een kussen

Dons heeft een hogere elasticiteit, en dus vulkracht, dan veren. Een donzen kussen zal daarom eerder volumineus zijn dan een kussen gevuld met veren. Het volume van dons neemt echter onder druk wel snel af. Een 90% of 100% donzen kussen zal dus relatief snel plat worden en minder ondersteuning bieden. Een veren kussen geeft langer de oorspronkelijke steun.

Hoofdkussen in een andere maat

Bent u op zoek naar een hoofdkussen met andere afmetingen dan de Nederlandse standaard? Wij kunnen ook de Duitse, Engelse of Franse maten voor u laten maken. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.


Hoofdkussen collectie

Bekijk hier onze gehele hoofdkussen collectie