Kwaliteit van de tijk

De tijk omvat het dons dat u zo lekker warm houdt gedurende de nacht. De kwaliteit van een tijk is van groot belang. Katoen is een ideaal materiaal om de tijk van te maken: het is stevig, het kan zo dicht geweven worden dat het geen dons of veren doorlaat, het neemt vocht goed op én het geeft vocht gemakkelijk weer af. Kwalitatief hoogwaardige dekbedden hebben in de regel dan ook een 100% katoenen tijk.

De beste dons zit altijd in een hoogwaardige tijk, wat het dekbed compleet maakt!

De wikkels voor de tijk zijn opgestapeld

Over katoen en Nm-waarde

De kwaliteit van katoen wordt aangeduid met Nm (nummer metrisch). Nm staat voor het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. De kwaliteitsklassen die onze ateliers gebruiken vallen allemaal in de categorie ‘Perkal’ of ‘batist’. De fijnste stof die nog voldoende sterk en donsdicht is, weegt slechts 68 g/m² en heeft een waarde van Nm 270 (superieure donsbatist, 270 meter van dit garen weegt 1 gram). Voor donzen dekbedden worden tijken vanaf Nm 70 gebruikt. Wij kiezen voor tijken vanaf Nm 100. De Nm 135 en de Nm 150 zijn vandaag de dag de meest gebruikte tijken voor de betere donzen dekbedden.

Tijkfabrikanten

Duitse en Oostenrijkse tijkfabrikanten (er zijn nog drie grote over: Sanders, Hefel, en Weidmann) zijn nog steeds onovertroffen als het om donsdichte tijken van hoge kwaliteit gaat.

Oude factuur van Tijkfabrikant Sanders
De naam van de Duitse stad Bramsche staat al meer dan 300 jaar synoniem voor fijn geweven tijken uit Duitsland, Bramscher Tuch. Hier is sinds 1885 het hoofdkantoor van (Baumwoll-Weberei und Färberei) Gebr. Sanders gevestigd.

Directe stikking of cassette stikking?

Sommige dekbedden hebben een vakpatroon waarbij boven- en ondertijk direct op elkaar worden genaaid. Deze zogenaamde directe stikking of directe step heeft als voordeel dat er rond de stiksels ventilatie kan plaatsvinden. Om die reden wordt deze techniek voornamelijk toegepast bij de lichtere dekbedden, zoals het zomerdekbed en het All Year Light dekbed. Hieronder kunt u zien hoe een dekbed direct gestikt wordt.

Warmere dekbedden hebben meestal een vakpatroon waarbij de bovenkant van de tijk niet direct op de onderkant gestikt wordt. Dit wordt gerealiseerd door tussen de bovenkant en de onderkant van de tijk een 'stegband' te plaatsen. Stegbanden variëren in hoogte van 1 tot wel 10 cm, afhankelijk van de dikte van het dekbed. Deze methodiek, de cassette stikking of cassette step, is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat er geen koudebrug kan ontstaan bij de stiksels.

De dikste cassette-gestikte winterdekbedden hebben tussenschotten van 10 cm in hoogte. We spreken hier van een "Hochsteg", een dekbed dat geschikt is om u ook onder de meest barre omstandigheden heerlijk warm te houden.

De stegband zorgt ervoor dat het dons binnen de cassette blijft

Stegbanden voorkomen dat warme lucht via de stiknaden kan ontsnappen.

Soorten tijk

De kussens in onze collectie worden gevat in een katoenen Perkal tijk, Nm 70, Nm 80 of Nm 90. Voor de dekbedden in onze collectie worden uitsluitend katoenen tijken met een waarde van Nm 100 of hoger gebruikt. Doordat deze tijken goed ventileren en toch sterk zijn, zijn ze zeer geschikt om dons in te vatten. Bovendien is de binding fijn genoeg om stofdeeltjes buiten te houden.

De meest gebruikte tijken voor dekbedden zijn de Perkal tijk, de batist en de satijn geweven tijk. Onze voorkeur gaat uit naar de batist. Hieronder ziet u een overzicht van de door ons gebruikte tijken.

Nederlands Duits Nm-waarde
Perkal Einschütte 70-80-90-100
Donsbatist Daunenbatist 135
Fijne donsbatist Feinbatist 150
Edelbatist Edelbatist 170
Nanobatist Nanobatist 200
Premium donsbatist Feiner Mako-Batist 250
Superieure donsbatist Feinster Mako-Batist 270

De Perkal tijk

De Perkal tijk of Cambric tijk is geweven van garen tussen de Nm 60 en Nm 100. De Perkal tijk is geweven volgens de ‘’traditionele’’ linnenbinding zoals op de afbeelding hieronder te zien is. D.w.z. de inslag gaat afwisselend over een kettingdraad en onder een kettingdraad, en de tweede inslag werkt tegenovergesteld t.o.v. de eerste.

Illustratie van een Perkal binding

De batist tijk

De batist tijk is geweven van garen met waarden van Nm 135 tot Nm 270 en heeft binnen deze klasse verschillende waarden en benamingen. De binding is net als de Perkal tijk in linnenbinding (zie bovenstaande afbeelding), maar dan met fijnere draad. Door de aard van de binding zien de Perkal en de batist er aan beide kanten gelijk uit en voelen gelijk aan.

Illustratie van een Satijn binding

De satijn geweven tijk

De satijn geweven tijk (zie afbeelding hierboven) wordt geweven van fijne garen. Zij onderscheidt zich van de Perkal en de batist door de soort binding (satijnbinding of atlasbinding genaamd), waarbij de inslag afwisselend over meerdere en dan weer onder 1 kettingdraad gaat.

Een satijn geweven tijk valt heerlijk soepel, is lekker zacht en kenmerkt zich door een zachte glans. De satijn geweven tijk heeft 2 verschillende zijden. Aan de ene kant zie je met name de inslagdraden, aan de andere zijde juist de kettingdraden.

In 4 stappen naar een donzen dekbed

Nuttige informatie voordat u een donzen dekbed aanschaft:

  1. Maat: Kiest u voor een 1- of voor een 2-persoonsdekbed?
  2. Warmteklasse: In welk seizoen gaat u het dekbed gebruiken?
  3. Vulkracht: Welke kwaliteit dons kiest u?
  4. Tijk: Welke kwaliteit tijk kiest u?