Veelgestelde vragen

Wij krijgen natuurlijk veel vragen over dons en over donzen dekbedden. We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op om uw vraag te stellen.

Dons en een veertje

Waarom een donzen dekbed?

Een donzen dekbed is een luxe die veel mensen bereid zijn aan te schaffen, omdat het zoveel meer biedt dan andere dekbedden. Donzen dekbedden isoleren zeer goed zonder dat u snel transpireert en zorgen voor natuurlijke warmte. Dons wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt als bescherming in de nacht.

Een donzen dekbed is een populaire keuze vanwege de lichtheid en de zachtheid. Vooral als u slaapt in een dekbed gevuld met 90% of 100% dons, heeft u vrijwel niet het gevoel dat er iets op u ligt. Er zit niets anders op dan de hele nacht heerlijk te slapen!

Welk donzen dekbed past bij mij?

Warmte is wat ons betreft het belangrijkste criterium. Als het kouder wordt of als u sowieso een warm dekbed wilt, kijk dan naar de kwaliteit van het dons, het vulgewicht en de steghoogte. Hoe hoger deze aspecten, hoe warmer het dekbed zal zijn. Lees meer over het uitkiezen van het juiste dekbed.

Heeft dons invloed op huisstofmijtallergie?

Goed behandelde dons (gereinigd en ontdaan van stof) heeft geen nadelige uitwerking op mensen met een huisstofmijtallergie. Als u allergisch bent voor dons en veren (maar dat zijn maar weinig mensen), dan is een donzen dekbed uiteraard niet aan te raden. Lees verder over huisstofmijtallergie.

Kan de kwaliteit van dons afnemen?

Ja, uiteindelijk neemt de vulkracht van het dons af en wordt uw dekbed met de jaren minder warm. Om deze afname tot een minimum te beperken, is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw dekbed. Lees hier meer over op de pagina dekbed onderhoud.

Hoe lang gaat een donzen dekbed mee?

Een donzen dekbed gaat zo’n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.

Witte dons of grijze cq gemengde dons?

We krijgen vaak de vraag of witte dons beter is dan grijze of gemengde dons. Het antwoord is ‘nee’. Het is wel meer gewild bij de consument. Deze vindt het minder mooi wanneer grijze of gemengde dons (met grijze of bruine donsvlokken) door het dekbed ”schijnt”. Dit valt in de praktijk enorm mee, maar soms wordt grijze of bruine dons om deze reden in een gekleurde tijk gevat. Overigens, ook in witte dons zitten altijd een paar donkere donsjes, het is erg lastig om alle gekleurde donsjes uit het dons te verwijderen.

Is ganzendons beter dan eendendons?

Nee, ganzendons is niet altijd ‘beter’ dan eendendons. Wél is het zo dat het isolatievermogen van ganzendons iets hoger is dan het isolatievermogen van eendendons (bij gelijkwaardige grootte heeft eendendons 87% van het isolatievermogen van ganzendons). Ook zijn de donspluizen van de gans over het algemeen groter dan die van de eend. Door deze aspecten is ganzendons meer gewild, en daardoor ook duurder, dan eendendons. Echter, een hoogwaardige kwaliteit eendendons is te verkiezen boven een minder hoogwaardige ganzendons. Hier kunt u meer lezen over donssoorten.

Een donzen dekbed zoals op skivakantie

Wie wil er nu niet slapen zoals je slaapt op de wintersport. Onder zo’n dik donzen dekbed waarin je helemaal verdwijnt. Veel beter heeft u waarschijnlijk niet geslapen in uw leven. Natuurlijk krijgen wij vaak de vraag of we ook het originele Oostenrijkse schuddekbed verkopen (wat overigens net zo goed Duits is). En ja, dat dekbed verkopen wij, zie hier: Otto Keller Schuddekbed. Dit is het dekbed zoals dat sinds mensenheugenis op de Oostenrijkse bedden ligt. Hoe kouder hoe beter om hier in de winternachten heerlijk onder te slapen.

Bedenkt u:

  • Een schuddekbed is een stuk zwaarder dan een ‘gewoon’ donzen dekbed.
  • Woont u in een goed geïsoleerd huis, dan is het schuddekbed niet geschikt voor u. Het zit namelijk in de warmtecategorie ‘WinterPlus’.

Hoe onderhoud ik mijn donzen dekbed?

Enkele handelingen verlengen het leven van uw dekbed. Zo is het goed om het regelmatig uit te hangen, het liefst in de buitenlucht maar niet in de felle zon. Het dekbed lekker opschudden zorgt ervoor dat het dons zich goed verspreidt in de cassettes. Als u het dekbed niet gebruikt, berg het dan op in de oorspronkelijke tas (of in ieder geval in een ademende tas) op een droge plek.

Een goed donzen dekbed kan gewassen worden. Raadpleeg wel altijd het label of etiket voor de instructies. Gebruik geen sterke wasmiddelen en doe voorzichtig als u het dekbed uit de wasmachine haalt. Daarnaast is drogen erg belangrijk bij een donzen dekbed. Wij raden u aan om uw dekbed niet te vaak te wassen, omdat het enigszins ten koste gaat van de kwaliteit van het dons en het katoen. Daarnaast is het regelmatig wassen van een donzen dekbed ook niet nodig. Lees meer over onderhoud bij dekbed onderhoud. Laatste tip: wilt u uw dekbed reinigen? Doe dit dan liever niet zelf, maar laat dit doen door een specialist.