Vulkracht, de kwaliteit van dons

Vulkracht is het isolerende vermogen van dons, weergegeven in cijfers. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het dons en des te minder gram dons er nodig is om u warm te houden.

  • des te groter de donsjes, des te hoger de kwaliteit
  • des te hoger de kwaliteit, des te langer de levensduur van het dons
  • des te hoger de kwaliteit, des te lichter het dekbed zal zijn

Hoe wordt vulkracht gemeten?

Vulkracht wordt in Duitsland (en veel andere Europese landen) gemeten in hoogte in millimeters per 30 gram (mm/30gr). Om dit te meten wordt het gewassen en gedroogde dons in een zogenaamde Lorch-cilinder geplaatst. Vervolgens wordt er met een schijf druk op het dons uitgevoerd. Na het weghalen van deze schijf wordt gekeken hoe hoog de laag dons in de cilinder ‘opkomt’. Dit getal (in mm) geeft de vulkracht van het dons aan. Vulkracht varieert van een waarde van 70 mm/30gr tot een waarde van 220 mm/30gr voor de hoogste kwaliteit dons.

Het dons wordt gewassen. Daarna wordt de vulkracht gemeten in een cylinder

Vulkracht van dons, omrekentabel

Niet in ieder land wordt de vulkracht in millimeter per 30 gram weergegeven. In deze landen, waaronder Engeland, is de kwaliteitsaanduiding voor dons meestal ”CUIN” (cubic inch per ounce). Hieronder ziet u een omrekentabel van mm/30gr. naar CUIN.

mm/30g in³/oz CUIN)
125 500
150 600
155 618
160 635
170 675
180 725
190 760
200 800
210 820
220 840

Welke vulkracht is geschikt voor u?

De afweging welke vulkracht u verkiest voor uw dekbed kunt u baseren op uw wens voor een licht of een wat zwaarder dekbed. Als u graag een heel licht maar toch warm dekbed wenst, is een dekbed met dons van een hoge vulkracht aan te raden. Als u een wat zwaarder dekbed wenst, is het raadzaam om een dekbed met een hoog percentage veren te kiezen. Per definitie zijn donzen dekbedden licht, met name in het hogere segment.

Vulkracht van dons zichtbaar gemaakt in cylinders

Vulkracht behouden

U doet er goed aan om uw dekbed veelvuldig te luchten. Als het dons niet meer los in het dekbed zit, kunt u het voorzichtig loskloppen. Gebruik echter geen mattenklopper of stofzuiger. Deze kunnen de tijk beschadigen en de donsdichtheid verminderen. Wat ook een goede manier is om het dons weer los te krijgen, is het dekbed in een droger plaatsen met een uitgewrongen handdoek. De warme en vochtige lucht zorgt ervoor dat het dons zich van elkaar losmaakt en de gewenste losheid bereikt zonder aan vulkracht in te boeten.

Lees verder over dekbed onderhoud.

In 4 stappen naar een donzen dekbed

Nuttige informatie voordat u een donzen dekbed aanschaft:

  1. Maat: Kiest u voor een 1- of voor een 2-persoonsdekbed?
  2. Warmteklasse: In welk seizoen gaat u het dekbed gebruiken?
  3. Vulkracht: Welke kwaliteit dons kiest u?
  4. Tijk: Welke kwaliteit tijk kiest u?