Kies het beste donzen dekbed in 4 stappen

U wilt een donzen dekbed kopen? Kies het beste donzen dekbed voor u in vier eenvoudige stappen. Lees alles over de juiste maat, de juiste warmteklasse en de verschillende kwaliteiten.

1. Dekbedmaat

Eenpersoons of tweepersoons?

Allereerst dient u te beslissen of u een eenpersoons donzen dekbed dan wel een tweepersoons dekbed wilt. Het voordeel van een tweepersoons dekbed is de gezelligheid en de warmte van de partner.

Als u voor 2 eenpersoons dekbedden kiest, geeft u aan dat u rustiger slaapt onder een eenpersoons dekbed (u hoeft ’s nachts niet te strijden om een deel van het dekbed).

Bijkomend voordeel van 2 eenpersoons dekbedden: u kunt onder een dekbed liggen dat aan uw eigen warmtebehoefte voldoet. Een kouwelijke partner betekent in dat geval niet dat u ook het hele jaar onder een (te) warm dons dekbed hoeft te liggen.

Samen onder een dekbed of ieder zijn eigen dekbed?

Lengte en breedte

De standaard breedtemaat voor een eenpersoonsdekbed is 140cm. Voor een tweepersoonsdekbed zijn de standaard breedtematen 200cm en 240cm. Daarnaast zijn er ook de wat minder gebruikelijke breedtematen 160cm (eenpersoons) en 260cm (tweepersoons).

De lengte: Voor de lengte van uw donzen dekbed neemt u als uitgangspunt uw lichaamslengte. Het is heel eenvoudig: als u langer bent dan 180cm, dan kunt u het beste kiezen voor een lengtemaat van 220cm.

De breedte: De standaardbreedte voor een eenpersoonsdekbed is 140cm. Als uw lichaamsomvang meer dan 100cm is, kiest u dan voor een dekbed van 160cm breed. Houd er wel rekening mee dat overtrekken iets lastiger te verkrijgen zijn in dit formaat.

In het geval van een tweepersoonsdekbed, kies een dekbed dat aan weerszijden goed over de rand van het matras valt. Mocht u twijfelen over de juiste lengte of breedte, dan adviseren wij om voor de ruimere variant te kiezen, zodat u er zeker van bent dat u “goed bedekt” de nacht doorkomt.

Bepaal het juiste formaat van uw dekbed op de pagina dekbedmaten.

2. Warmteklasse kiezen

Heeft u het snel warm of juist snel koud? Slaapt u in een koude of in een warme slaapomgeving? Te warm slapen is niet fijn, maar te koud slapen is nog erger. Als u tussen twee dekbedden twijfelt, raden we u dan ook aan om voor de warmere categorie te kiezen.

In Nederland wordt een systeem met 4 warmteklassen gehanteerd:

Warmteklasse 4: Zomerdekbed

Warmteklasse 3: All Year Light dekbed

Warmteklasse 2: All Year dekbed

Warmteklasse 1: Winterdekbed

Variabel: 4-Seizoenen dekbed

Bovendien kunt u bij ons ook nog terecht voor het WinterPlus dekbed!

Als vuistregel kunt u uitgaan van onderstaande waarden. Maar uiteraard dient u ook uw persoonlijke voorkeur mee laten wegen bij uw keuze. De isolatiebehoefte verschilt nu eenmaal per persoon.

Slaapkamertemperatuur hoger dan 21°C, Zomerdekbed

Slaapkamertemperatuur tussen 18° en 21°C, All Year Light dekbed

Slaapkamertemperatuur tussen 15° en 17°C, All Year dekbed

Slaapkamertemperatuur minder dan 15°C, Winterdekbed of WinterPlus

Wilt u weten wat bij uw lichaamsgewicht en uw slaapkamertemperatuur het juiste dekbed is? Kijk op de informatiepagina dekbed warmteklasse voor meer informatie.

3. Kwaliteit van het dons

De kwaliteit van het dons (uitgedrukt in vulkracht) is net zo belangrijk als de hoeveelheid dons waaronder u slaapt. De verwende slaper slaapt het liefst onder een licht dekbed dat goed warm houdt, daarom leveren wij uitsluitend donskwaliteit 90/10 (90% dons en 10% veertjes) of hoger. Wilt u meer lezen over vulkracht of donssoorten?

Een donsje aan een veertje

4. Kwaliteit van de tijk

De tijk is het omhulsel van uw dekbed. De meest gebruikte stof voor een tijk is katoen. Als je katoen fijn weeft, laat het geen dons door, maar wel lucht voor de ventilatie. Een katoenen tijk is daarom ideaal om dons in te vatten. Belangrijk is dat de tijk zowel sterk als lekker licht is. U wilt immers dat het dekbed soepel om uw lichaam valt.

De kwaliteit wordt weergegeven met de Nm-waarde: het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Hoe fijner het garen hoe hoger de Nm-waarde. Onze tijken worden gefabriceerd in kwaliteitsklassen tussen Nm 100 en Nm 270. Wanneer u kiest voor een tijk met een hoge Nm waarde (Nm 170 en hoger), koopt u dan ook een hoogwaardige dekbedovertrek! Als u een te eenvoudige overtrek kiest, wordt de kwaliteit van uw dekbed teniet gedaan door de kwaliteit van uw overtrek.

Uitgebreidere informatie vindt u op de pagina over tijken.

In 4 stappen naar een donzen dekbed

Nuttige informatie voordat u een donzen dekbed aanschaft:

  1. Maat: Kiest u voor een 1- of voor een 2-persoonsdekbed?
  2. Warmteklasse: In welk seizoen gaat u het dekbed gebruiken?
  3. Vulkracht: Welke kwaliteit dons kiest u?
  4. Tijk: Welke kwaliteit tijk kiest u?
icoon van een telefoon

Bel onsMa. - Do. 08:30 - 16:00071 569 01 03

Leiden op de kaart van Nederland