In 4 stappen het juiste donzen dekbed

1) Dekbedmaat

Eenpersoons of tweepersoons?

Allereerst dient u te beslissen of u een eenpersoons dons dekbed dan wel een tweepersoons dekbed wilt. Het voordeel van een tweepersoons dekbed is de gezelligheid en de warmte van de partner.

Als u voor 2 eenpersoons dekbedden kiest, geeft u aan dat u rustiger slaapt onder een eenpersoons dekbed (u hoeft ’s nachts niet te strijden om een deel van het dekbed).

Bijkomend voordeel van 2 eenpersoons dekbedden: u kunt onder een dekbed liggen dat aan uw eigen warmtebehoefte voldoet. Een kouwelijke partner betekent in dat geval niet dat u ook het hele jaar onder een (te) warm dons dekbed hoeft te liggen.

Samen onder een dekbed of ieder zijn eigen dekbed?

Lengte en breedte

De standaard breedtemaat voor een eenpersoonsdekbed is 140cm. Voor een tweepersoonsdekbed zijn de standaard breedtematen 200cm en 240cm. Daarnaast zijn er ook de wat minder gebruikelijke breedtematen 160cm (eenpersoons) en 260cm (tweepersoons).

De lengte: Voor de lengte van uw donzen dekbed neemt u als uitgangspunt uw lichaamslengte. Het is heel eenvoudig: als u langer bent dan 180cm, dan kunt u het beste kiezen voor een lengtemaat van 220cm.

De breedte: De standaardbreedte voor een eenpersoonsdekbed is 140cm. Als uw lichaamsomvang meer dan 100cm is, kiest u dan voor een dekbed van 160cm breed. Houd er wel rekening mee dat overtrekken iets lastiger te verkrijgen zijn in dit formaat.

In het geval van een tweepersoonsdekbed, kies een dekbed dat aan weerszijden goed over de rand van het matras valt. Mocht u twijfelen over de juiste lengte of breedte, dan adviseren wij om voor de ruimere variant te kiezen, zodat u er zeker van bent dat u "goed bedekt" de nacht doorkomt.

Bepaal het juiste formaat van uw dekbed op de pagina dekbedmaten.

2) Warmteklasse kiezen

Heeft u het snel warm of juist snel koud? Slaapt u in een koude of in een warme slaapomgeving? Te warm slapen is niet fijn, maar te koud slapen is nog erger. Als u tussen twee dekbedden twijfelt, raden we u dan ook aan om voor de warmere categorie te kiezen.

In Nederland wordt een systeem met 4 warmteklassen gehanteerd:

Warmteklasse 4: Zomerdekbed

Warmteklasse 3: All Year Light dekbed

Warmteklasse 2: All Year dekbed

Warmteklasse 1: Winterdekbed

Variabel: 4-Seizoenen dekbed

Bovendien kunt u bij ons ook nog terecht voor het WinterPlus dekbed!

Wilt u weten wat bij uw lichaamsgewicht en uw slaapkamertemperatuur het juiste dekbed is? Kijk op de informatiepagina dekbed warmteklasse voor meer informatie.

3) Kwaliteit van het dons

De kwaliteit van het dons (uitgedrukt in vulkracht) is net zo belangrijk als de hoeveelheid dons waaronder u slaapt. De verwende slaper slaapt het liefst onder een licht dekbed dat goed warm houdt, daarom leveren wij uitsluitend donskwaliteit 90/10 (90% dons en 10% veertjes) of hoger. Wilt u meer lezen over vulkracht of donssoorten?

donsveer

4) Kwaliteit van de tijk

De tijk is het omhulsel van uw dekbed. De meest gebruikte stof voor een tijk is katoen. Als je katoen fijn weeft, laat het geen dons door, maar wel lucht voor de ventilatie. Een katoenen tijk is daarom ideaal om dons in te vatten. Belangrijk is dat de tijk zowel sterk als lekker licht is. U wilt immers dat het dekbed soepel om uw lichaam valt.

De kwaliteit wordt weergegeven met de Nm-waarde: het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Hoe fijner het garen hoe hoger de Nm-waarde. Onze tijken worden gefabriceerd in kwaliteitsklassen tussen Nm 100 en Nm 270. Wanneer u kiest voor een tijk met een hoge Nm waarde (Nm 170 en hoger), koopt u dan ook een hoogwaardige dekbedovertrek! Als u een te eenvoudige overtrek kiest, wordt de kwaliteit van de tijk teniet gedaan door de kwaliteit van uw overtrek.

Uitgebreidere informatie vindt u op de pagina over tijken.

Kies in 4 stappen het juiste donzen dekbed

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donzen dekbed?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donzen dekbedden vergelijken