Dekbedmaten

Lichaamslengte
< 1.80m > 1.80m
Eenpersoons 140x200 140x220
Eenpersoons extra 160x200 160x220
Tweepersoons 200x200 200x220
Lits-jumeaux 240x200 240x220
Lits-jumeaux extra 260x200 260x220

Maattabel op basis van lichaamslengte. Wij adviseren lengtemaat 220cm wanneer u langer bent dan 1.80m (zodat uw voeten ook bedekt blijven), of wanneer uw bed 2 meter of langer is.

De maat van uw matras bepaalt welke dekbedmaat het meest geschikt voor u is. Geeft u de grootte van uw matras aan en geeft u uw voorkeur aan (indien mogelijk) voor een eenpersoons- of een tweepersoonsdekbed. Natuurlijk kunt u altijd even met ons bellen als u denkt dat u toch een andere maat overweegt dan de tabel aangeeft!

Standaard maten

In Nederland zijn de standaard lengtematen voor dekbedden 200cm en 220cm. Wij adviseren een dekbed lengte van 200cm voor mensen tot 1.80 meter, en een dekbed lengte van 220cm voor mensen die langer zijn dan 1.80 meter. Of, als we naar de matrasmaat kijken, kunt u 220cm overwegen als uw matras 2 meter of 2.20 meter lang is. De standaard breedtematen zijn 140cm voor een enkel dekbed, en 200cm of 240cm voor een tweepersoonsdekbed.

Overigens, de Nederlandse 1.40m breedte wordt in Duitsland 1.35m genoemd, zij meten het gevulde dekbed daar waar wij de ongevulde tijk meten.

Gezond slapen


Kiezen voor een 1-persoons- of voor een 2-persoonsdekbed?

Het is natuurlijk gezellig samen in één bed, maar wilt u ook samen onder één dekbed slapen? Of vindt u het fijner om onder een eigen dekbed te liggen? Het is uw persoonlijke voorkeur (en die van uw partner) die hierin de doorslag zal geven. Maar vanuit ‘’technisch’’ oogpunt speelt er toch iets meer. Het belangrijkste aspect is isolatiebehoefte, maar ook uw slaaphouding kan een rol spelen.


Isolatiebehoefte

Als er twee personen onder één dekbed liggen, dan ontstaat er onder het hele dekbed een bepaalde temperatuur. Stel dat uw partner warmbloedig is, en u het snel te koud heeft, dan zal het voor u snel te koud zijn en/of voor uw partner te warm.

Als u beide een gelijke isolatiewaarde nodig heeft, dan is een dubbel dekbed natuurlijk geen probleem. En bijkomend voordeel: uw dekbed is al lekker voorverwarmd als uw partner eerder is gaan slapen.

Bij twee enkele dekbedden is de gedeelde warmte niet van toepassing. U kunt zelf bepalen welke warmteklasse u nodig heeft om tot een behaaglijke temperatuur te komen onder het dekbed. Bij niet gelijke isolatiebehoefte is het slapen onder separate dekbedden een goede keuze.

Enkel of dubbel dekbed


Zijslapers

Zijn u en uw partner beide zijslaper? Dan zijn enkele dekbedden waarschijnlijk de juiste keuze. Door een enkel dekbed te nemen blijft uw rug warm bij het draaien.

Mocht u toch voor een tweepersoonsdekbed kiezen, neem dan een extra breed dekbed.


Keuze

Het kiezen van het juiste dekbed is lastig. Samen onder een dubbel dekbed is gezelliger, maar twee enkele zijn praktischer als uw warmtebehoefte veel van elkaar verschilt.  U ligt samen in één bed, dus maakt u samen ook de juiste keuze!


Dekbed op maat

Naast de standaardmaten bieden wij ook donzen dekbedden op maat. U kiest zelf de afmetingen en het vulgewicht van uw dekbed. Een extra licht zomerdekbed in de maat 290x240? Of juist een zwaar winterdekbed? Lees meer over de mogelijkheden op onze dekbed op maat pagina.

Kies in 4 stappen het juiste donzen dekbed

Waar moet u op letten bij het het maken van de keuze?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donzen dekbedden vergelijken.