Welke dekbedmaat wenst u?

Lichaamslengte
< 1.80m > 1.80m
Eenpersoons 140×200 140×220
Eenpersoons extra 160×200 160×220
Tweepersoons 200×200 200×220
Lits-jumeaux 240×200 240×220
Lits-jumeaux extra 260×200 260×220

Maattabel op basis van lichaamslengte. Wij adviseren lengtemaat 220cm wanneer u langer bent dan 1.80m (zodat uw voeten ook bedekt blijven), of wanneer uw bed 2 meter of langer is.

De maat van uw matras bepaalt welke dekbedmaat het meest geschikt voor u is. Geeft u de grootte van uw matras aan en geeft u uw voorkeur aan (indien mogelijk) voor een eenpersoons- of een tweepersoonsdekbed. Natuurlijk kunt u altijd even met ons bellen als u denkt dat u toch een andere maat overweegt dan de tabel aangeeft!

Standaard maten

In Nederland zijn de standaard lengtematen voor dekbedden 200cm en 220cm. Wij adviseren een dekbed lengte van 200cm voor mensen tot 1.80 meter, en een dekbed lengte van 220cm voor mensen die langer zijn dan 1.80 meter. Of, als we naar de matrasmaat kijken, kunt u 220cm overwegen als uw matras 2 meter of 2.20 meter lang is. De standaard breedtematen zijn 140cm voor een enkel dekbed, en 200cm of 240cm voor een tweepersoonsdekbed.

Lits-jumeaux stond oorspronkelijk voor een set van 2 eenpersoons bedden die naast elkaar werden gezet. Samen slapen, maar wel beide op een eigen matras. De betekenis van lits-jumeaux is veranderd. Tegenwoordig is het de benaming voor een donzen dekbed 240×220, in Nederland verreweg de meest populaire maat.

Overigens, de Nederlandse 1.40m breedte wordt in Duitsland 1.35m genoemd, zij meten het gevulde dekbed daar waar wij de ongevulde tijk meten.

Een slapende vrouw in bed

Kiezen voor een 1-persoons- of voor een 2-persoonsdekbed?

Het is natuurlijk gezellig samen in één bed, maar wilt u ook samen onder één dekbed slapen? Of vindt u het fijner om onder een eigen dekbed te liggen? Het is uw persoonlijke voorkeur (en die van uw partner) die hierin de doorslag zal geven. Maar vanuit ‘’technisch’’ oogpunt speelt er toch iets meer. Het belangrijkste aspect is isolatiebehoefte, maar ook uw slaaphouding kan een rol spelen.

Isolatiebehoefte

Als er twee personen onder één dekbed liggen, dan ontstaat er onder het hele dekbed een bepaalde temperatuur. Stel dat uw partner warmbloedig is, en u het snel te koud heeft, dan zal het voor u snel te koud zijn en/of voor uw partner te warm.

Als u beide een gelijke isolatiewaarde nodig heeft, dan is een dubbel dekbed natuurlijk geen probleem. En bijkomend voordeel: uw dekbed is al lekker voorverwarmd als uw partner eerder is gaan slapen.

Bij twee enkele dekbedden is de gedeelde warmte niet van toepassing. U kunt zelf bepalen welke warmteklasse u nodig heeft om tot een behaaglijke temperatuur te komen onder het dekbed. Bij niet gelijke isolatiebehoefte is het slapen onder separate dekbedden een goede keuze.

Zijslapers

Zijn u en uw partner beide zijslaper? Dan zijn enkele dekbedden waarschijnlijk de juiste keuze. Door een enkel dekbed te nemen blijft uw rug warm bij het draaien.

Mocht u toch voor een tweepersoonsdekbed kiezen, neem dan een extra breed dekbed.

Keuze

Het kiezen van het juiste dekbed is lastig. Samen onder een dubbel dekbed is gezelliger, maar twee enkele zijn praktischer als uw warmtebehoefte veel van elkaar verschilt. U ligt samen in één bed, dus maakt u samen ook de juiste keuze!

Enkel of dubbel dekbed

Donzen dekbed op maat laten maken

Naast de standaardmaten bieden wij ook donzen dekbedden op maat. U kiest zelf de afmetingen en het vulgewicht van uw dekbed. Een extra licht zomerdekbed in de maat 290×240? Of juist een zwaar winterdekbed?

Zomer, All Year, Winter?

Wij maken het dekbed dat u wenst. Dat zal vaak gebaseerd zijn op de standaard dekbedden die wij voeren. Een zomerdekbed maar dan nog lichter? Een winterdekbed maar dan nog zwaarder? Alles kan geregeld worden. Nou ja, bijna alles!

Bij welke merken is dit mogelijk?

De navolgende merken hebben wij bereid gevonden om een dekbed naar uw eigen wensen te laten vervaardigen. Het betreft Dickenbergh (en Dickenbergh Manufaktur), Hans Kruchen en Falkenreck. Neem contact met ons op als u meer informatie wenst in deze!

Zijn er extra kosten voor het vervaardigen?

Het antwoord op deze vraag is: nee, er zijn geen meerkosten verbonden aan een afwijkend formaat dekbed. Ieder dekbed wordt op bestelling en op maat gemaakt en dus wordt de prijs bepaald op basis van de hoeveelheid dons en de hoeveelheid katoen dat gebruikt wordt voor uw dekbed.

U kunt het dekbed laten vervaardigen in de standaard warmteklassen, maar desgewenst kunt u het dekbed ook met meer of minder dons laten vullen, om zodoende tot een voor u optimale warmteklasse te komen.

Bedenkt u wel: natuurlijk dient u de juiste maat overtrek(ken) te vinden bij uw dekbed en/of kussens.

Levertijd

De levertijd van een dekbed op maat kan afwijken van de standaard levertijd. Wij laten u altijd weten wat de te verwachten levertijd is en wat de kosten zullen zijn voor het dekbed.

In 4 stappen naar een donzen dekbed

Nuttige informatie voordat u een donzen dekbed aanschaft:

  1. Maat: Kiest u voor een 1- of voor een 2-persoonsdekbed?
  2. Warmteklasse: In welk seizoen gaat u het dekbed gebruiken?
  3. Vulkracht: Welke kwaliteit dons kiest u?
  4. Tijk: Welke kwaliteit tijk kiest u?