Dons en donssoorten

Dons of donsjes zijn schachtloze veerpluizen van de gans of de eend. Dons heeft een bijna onzichtbare kern. Aan deze kern zitten minuscule haartjes voorzien van kleine weerhaakjes. Deze weerhaakjes zorgen ervoor dat het dons gelijkmatig wordt verdeeld in de dekbedcompartimenten zodat het dekbed u overal even goed verwarmt.

donssoorten

Dons of veren voor uw dekbed?

Naast dons kan een dekbed ook veren bevatten. Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een duidelijke kern waardoor de elasticiteit (en dus vulkracht) minder is. Dekbedden (en kussens) die naast dons ook met veren zijn gevuld, voelen hierdoor steviger aan dan dekbedden en kussens die alleen met dons zijn gevuld. Voor kussens kan dit als prettig ervaren worden. Voor dekbedden zien we een trend richting een zo hoog mogelijk donspercentage.

Ganzendons of eendendons?

Een wijd verbreid misverstand: ganzendons zou beter zijn dan eendendons. WEL is het zo dat het isolatievermogen van ganzendons iets hoger is dan het isolatievermogen van eendendons (bij gelijkwaardige grootte heeft het eendendons 87% van het isolatievermogen van het ganzendons).
Ook zijn de donspluizen van de gans over het algemeen groter dan die van de eend. Door deze aspecten is ganzendons meer gewild, en daardoor ook duurder, dan eendendons. Echter, een hoogwaardige kwaliteit eendendons is te verkiezen boven een minder hoogwaardige kwaliteit ganzendons.

Canadese of Hongaarse ganzendons?

Nog een misverstand: de herkomst van het dons is een indicatie voor de kwaliteit van het dons. Dit is geen criterium. Het is niet zo dat dons uit een bepaald land beter is dan andere dons. Ook is dons uit koudere landen niet beter dan dons uit landen met een milder klimaat. Er is maar 1 maatstaf als het om de kwaliteit van het dons gaat, en dat is de vulkracht.

Eiderdons

De meest exclusieve donssoort is eiderdons. Dit is dons van de eidereend en wordt met name op IJsland gewonnen. Hier worden de eidereenden speciaal "gehouden". Na de broedtijd worden de nesten handmatig van het eiderdons ontdaan (ongeveer 20 gram per nest). Vervolgens wordt het dons met de hand schoongemaakt en gewassen. Eiderdons is een zeer exclusief product; deze exclusiviteit komt tot uitdrukking in de prijs van de dekbedden.

Eiderdons

Eiderdons is altijd bruin van kleur.

Regelgeving donsvulling

Sinds 2001 is er in Europa regelgeving om de consument te informeren over de samenstelling van dons. De normering EN12934 is van toepassing op dekbedden en op kussens. De etiketten van dekbedden en kussens dienen onder andere de volgende informatie te bevatten:

- Herkomst
- Kleur van de vulling
- Verhouding dons/veren uitgedrukt in procenten
- Onderverdeling in klassen (van Klasse I tot Klasse V)
--> Klasse I: Uitsluitend nieuw dons en veren mogen verwerkt zijn
--> Klasse II: Gerecyclede dons en veren of andere vulmaterialen tot 15%
--> Klasse III: Percentage 'vreemde' vulling mag meer dan 15% zijn

Ter informatie

De dekbedden die wij aanbieden:
- zijn gevuld met dons uit de hoogste klasse: klasse I
- bevatten minstens 90% dons

Waar mogelijk vermelden wij de vulkracht van het dons in onze dekbedden, in feite de enige objectieve maatstaf voor de kwaliteit van het dons.

Lees meer over de Vulkracht van dons.

Kies in 4 stappen het juiste donzen dekbed

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donzen dekbed?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donzen dekbedden vergelijken