Het onderhoud van uw donzen dekbed

Het meest belangrijke aspect met betrekking tot dekbed onderhoud: uw dekbed regelmatig opschudden en af en toe goed laten luchten, zo blijft de inhoud los en fris.

Het is natuurlijk heerlijk om onder een goed donzen dekbed te liggen. Het is namelijk uiterst licht en heerlijk warm. Wilt u lang plezier hebben van uw dekbed dan hebben wij een paar tips voor u. Weest u gerust, gelukkig hebben donzen dekbedden niet veel verzorging nodig.

Donzen dekbed wordt in het raamkozijn om te luchten

Luchten en drogen? Ja!

Een donzen dekbed kunt u op een mooie, droge dag gerust buiten hangen. Houd er rekening mee dat het in de ochtend en avond vaak vochtiger is dan overdag, wat niet goed is voor het dekbed. Leg het dekbed ook niet in de felle zon. Zon onttrekt vocht aan het dons en de veertjes. Deze verliezen hierdoor hun elasticiteit waardoor uw slaapgenot vermindert. In de winter kunt u uw dekbed over de verwarming leggen. Maar let u wel op de temperatuur, deze mag niet hoger zijn dan lichaamstemperatuur anders treedt wederom verlies aan elasticiteit op.

Kloppen en zuigen? Nee!

Gebruik geen mattenklopper of stofzuiger om uw donzen dekbed op te schudden of van stof te ontdoen. Door de compactheid van het materiaal zet er zich geen stof vast in de tijk. Deze lichtjes afborstelen af en toe is dan ook voldoende! Bij het kloppen of stofzuigen van de tijk kunnen de poriën van het katoen zich verwijden, waarna veren en dons uit de tijk kunnen komen.

Een donzen dekbed kunt u meestal in de wasmachine wassen

Uw donzen dekbed wassen: ja of nee?

Een donzen dekbed kunt u meestal in de wasmachine wassen. Het wassen in de wasmachine is voor een donzen dekbed echter wel een delicate operatie. Wij raden u aan om dit door een specialist te laten verrichten, aangezien een te hoge temperatuur, te hoge druk, een te agressief wasmiddel of niet voldoende drogen de kwaliteit van het dons negatief kunnen beïnvloeden. De meeste donzen dekbedden zijn overigens wel in de machine te wassen als u zich aan de wasvoorschriften op het label houdt, maar het is wel belangrijk dat de trommel groot genoeg is.

Een donzen dekbed wordt nooit mooier van reiniging. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te beperken.

wassymbolen dekbedden

Wilt u uw donzen dekbed zelf wassen?

  • Wast u op een lage temperatuur (wij raden 40 graden Celsius aan)
  • Kies een wasprogramma met een laag toerental
  • (fijn- of wolwas, of natuurlijk een donswasprogramma)
  • Gebruik een donswasmiddel (niet te veel) of een milde shampoo
  • Gebruik geen wasverzachter
  • Eventueel naspoelen om resten van wasmiddel te verwijderen
  • Goed drogen met wat tennisballen in de droger
  • Na het drogen controleren of het dekbed helemaal droog is, anders wederom in de droger
  • Eventueel buiten hangen, zo wordt het dekbed nóg frisser

Als het wasvoorschrift vermeldt dat een dekbed niet gewassen mag worden, doet u dat dan ook vooral niet! Een donzen dekbed wordt nooit mooier van een wasbeurt. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te beperken.

Hoe vaak dient u een donzen dekbed te wassen?

Tijdens de reiniging van dons wordt er onder andere op gelet dat het dons een vetrestpercentage van minimaal 0,7% en maximaal 2% bevat. Bij een lager percentage wordt het dons kwetsbaar, bij een hoger percentage zou het dons onaangenaam kunnen ruiken. Door een juist vetrestpercentage blijft het dons stevig en elastisch, en is het goed in staat vocht op te nemen en weer af te geven. Om deze reden dient u een donzen dekbed zo weinig mogelijk te wassen; wassen kan namelijk het vetrestpercentage verlagen.

Wast u liever de overtrek wat vaker. Dit is immers de hygiënische buffer tussen u en het dekbed. Door de overtrek wat vaker te reinigen, heeft uw dekbed minimaal te lijden. Een bijkomend voordeel: uw overtrek wassen is een stuk eenvoudiger dan uw dekbed reinigen.

Het reinigen van een eiderdons dekbed

Eiderdons heeft een andere structuur dan ganzendons. Beide donssoorten isoleren weliswaar door het principe dat de lucht vastgehouden wordt door de luchtkamers in het dons. Echter, de luchtkamers zijn bij eiderdons veel kleiner. Hierdoor is eiderdons gevoeliger voor verkleving van het dons dan andere donssoorten, en is het reinigen van een eiderdons dekbed nog moeilijker dan de reiniging van een donzen dekbed.

Bij het wassen van een eiderdons dekbed gelden dezelfde tips als bij het reinigen van een ganzendons dekbed. Alleen ligt het wassen van een eiderdons dekbed nog iets gevoeliger, niet in de laatste plaats door de waarde van het eiderdons dekbed. Denkt u goed na over uw ervaring met het wassen van een eiderdons dekbed voordat u hieraan begint.

Meer nog dan bij het wassen van een ganzendons dekbed raden wij aan om een eiderdons dekbed door een ervaren expert te laten reinigen. De kosten hiervoor zijn slechts een fractie van de kosten voor een nieuw dekbed van deze kwaliteit.

Het belangrijkste aspect met betrekking tot het onderhoud van uw dekbed: regelmatig opschudden en luchten zodat het dons lekker luchtig in de tijk zit. Zo behoudt het dekbed haar oorspronkelijke isolatiecapaciteit.

En dan nog dit …

De isolatiecapaciteit van een donzen dekbed komt voort uit de hoeveelheid dons waarmee het dekbed gevuld is, en de kwaliteit (de vulkracht) van het dons. Hoe hoger de vulkracht, des te beter het dons. Als u op uw dekbed gaat liggen in plaats van onder het dekbed, zal dit de vulkracht van het dons negatief beïnvloeden. Probeert u derhalve om (alle vormen van) druk op uw dekbed te vermijden.

Ga naar de veelgestelde vragen.

icoon van een telefoon

Bel onsMa. - Do. 08:30 - 16:00071 569 01 03

Leiden op de kaart van Nederland